top of page
Beligi Funerare

Parastasul de 40 de zile

Actualizată în: 23 mai

După decesul unei persoane, familia organizează pomeni și parastase la diferite intervale de timp, iar unul dintre cele mai însemnate care se organizează este parastasul de 40 de zile, numit și parastasul de 6 săptămâni. Este cel mai important prilej de amintire și înviere a memoriei persoanei decedate.


De ce la 40 de zile? Alegerea numărului nu este întâmplătoare - 40 reprezintă zilele care au trecut din momentul morții lui Iisus și până când s-a înălțat la cer. Parastasul de 40 de zile înseamnă că cel răposat se va înălța și el în ceruri alături de Hristos.


Atunci se obișnuiește să se dea de pomană mâncare, haine, încălțăminte sau obiecte de uz casnic, după ce acestea au fost binecuvântate de către preot printr-o slujbă specială.


În ceea ce privește numărul vaselor cu mâncare ce se împart, se obișnuiește ca acesta să fie 6,12, sau 24. Totuși, Biserica nu prevede un anumit număr, fiecare familie va împărți câte vase va crede de cuviință sau după posibilități, fără a avea vreo influență asupra sufletului răposatului.



pachete Beligi parastas

20 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page